FIETSEN


In 1951 werd de Mont Ventoux voor het eerst opgenomen in de Tour de France. De aandacht van de media heeft de Ventoux wereldfaam bezorgd. Verschillende malen was de berg ook aankomstplaats. Heroische duels werden op de flanken uitgevochten. Wie herinnert zich niet de beelden van een uitgeputte Eddy Merckx op de top. Of het radioverslag van de dramatische etappe Marseille - Carpentras op 13 juli 1967, waarin Tom Simpson op drie kilometr van de top bezweek. De temperatuur, het was 40 graden celcius, de uitputting en naar men zegt alcohol, eisten hun tol.

De aantrekkingskracht om zelf de reus te bedwingen is hierdoor alleen maar gegroeid. Jaarlijks ondernemen duizenden de klim vanuit Bedoin (de klassieke kant), Malaucene of Sault. Met de juiste versnellingen en in een eigen, niet geforceerd tempo is het voor elke goed getrainde fietser te doen. Wees wel alert op het weer, ook in de zomer. Indien bijvoorbeeld beneden de mistral waait, stormt het op de top. Vooral in het voorjaar kan het weer in enkele miniuten volledig omslaan. De Ventoux is van april tot en met november geheel te beklimmen. Na de sneeuwval is de weg vanaf Chalet Reynard (zuidkant) en vanaf Mont Serein (noordkant) vaak gesloten voor autoverkeer.

Over het beklimmen van de Ventoux is mooie literatuur geschreven. De beschrijving van Tim Krabbé in zijn boek De Renner is wellicht een van de mooisten. Een volledig boek is 'De kale berg, op en over de Mont Ventoux' van Janssen Steenberg en Reurings (uitgeverij Thomas Rapp). Ook is er een zeer informatieve site www.dekaleberg.nl

Cinglé
Voor de echte mannen en vrouwen zijn er de superuitdagingen om Cinglé of Galérien du Mont Ventoux te worden, door respectievelijk 3x of 4x op een dag de Ventoux te beklimmen. Je kunt je hiervoor officieel aanmelden bij Le club des cinglés du Mont Ventoux van Christian Pic.
Cinglé: totale afstand 136 kilometer, hoogteverschil 4443 meter
Galérien: totale afstand 190 kilometer, hoogteverschil 6052 meter

René ondernam de uitdaging in 2003 (Cinglé no. 1021) met David Parker. Conclusie: prachtige ervaring en goed te doen! (mits goed getraind)

 

Links naar goede adressen voor fietsen verhuur:

La Route du Ventoux Location
Bedoin Location