'Regarder, observer, voir, imaginer, inventer, créer', Le Corbusier

 

 

ZIEN DOOR TEKENEN is een masterclass voor architecten, stedenbouwkundigen, interieurarchitecten, ruimtelijk ontwerpers en masterstudenten. In 2009 en 2011 werd deze inspirerende week door Les Olives georganiseerd. Vier intensieve tekendagen en een tentoonstelling vormden de basis van het programma. Lezingen, besprekingen, excursies en sociale activiteiten completeerden de week. Onder begeleiding van architect Benedict O'Looney en ontwerper René Pijnenburg doorkruisten de deelnemers per fiets of te voet het prachtige landschap rondom de Mont Ventoux in de Provençe. Zij ervaarden de veelzijdigheid van de omgeving, waaronder de traditionele middeleeuwse architectuur van de Provençaalse dorpen en de schoonheid van steden als Avignon en de natuur van de Mont Ventoux zelf. Elke dag werd een specifiek waarnemings- en tekendoel gesteld. 's Avonds deden de deelnemers via de tekeningen aan elkaar verslag van hun waarnemingen. Op de laatste dag werd een tentoonstelling samengesteld. Van de masterclass is na afloop een publicatie verschenen.


De masterclass is een geschikte activiteit voor de verplichte bij- en nascholing BPO.

Voor gedetailleerde informatie kunt u mailen naar info@lesolives.nl

Benedict O'Looney (uk)
Is architect en partner van Morris + O'Looney Architects in zuid London. Daarvoor werkte hij onder meer voor Nicolas Grimshaw en voor Will Alsop. Hij doceert sinds vele jaren architectuurgeschiedenis aan The Architectural Association in London, The Kent School of Architecture en The London Program van de New York Univeristy. Benedict reist bij voorkeur per fiets, is een bevolgen tekenaar en sinds enige tijd ook President van The London Sketch Club.

René Pijnenburg (nl)
Is ruimtelijk ontwerper, docent en fervent fietser. Hij doceert sinds 1989 aan AKV/St Joost in Breda en was gastdocent aan diverse opleidingen in binnen- en buitenland. Hij is een van de oprichters van Opera ontwerpers, waarvan hij 15 jaar partner was. Sinds 1996 heeft hij zijn eigen ontwerpstudio. Waarnemen is voor hem de basis van ontwerpen. De tekening laat ons de waarneming intens en persoonlijk beleven. Het programma Zien door Tekenen is ontstaan vanuit zijn ervaringen met ontwerponderwijs. Samen met Marjolein van Vorstenbos is hij eigenaar van Les Olives.